Bali is een betoverend eiland in Indonesië. Voor ons het mooiste eiland ter wereld. Op Bali vindt u prachtige natuur, rijstvelden, duizenden tempels, winkeltjes, markten en veel lieve mensen. Bali heeft een prachtige kustlijn met stranden, palmbomen en helderblauw water. De kust is dan ook ideaal om te duiken, snorkelen, surfen en natuurlijk relaxen.

 

Het prachtige binnenland roept om ontdekt te worden. Ga eens wandelen of fietsen en je inspanning zal worden beloond met schitterende uitzichten. Bali bestaat voor het grootste deel uit rijstvelden. Het zachte klimaat, de lokale bergmeren en de vruchtbaarheid van de grond maken het eiland zeer geschikt voor rijstwinning. De lokale eilandbewoners gebruiken trouwens al eeuwenlang de traditionele manier om de velden van water te voorzien.

Cultuur

De meerderheid van de Balinezen hangt een vorm van het hindoeïsme aan. Het geloof loopt als een rode draad door het hele leven van de Balinees. Dit wordt onder meer duidelijk zichtbaar door de dagelijkse offers bij de vele (huis-)tempels, voor winkels op de stoep en in de tempeltjes bij markten. De Balinese variant van het geloof is op bepaalde vlakken veel minder strikt dan de Indiase variant. Zo speelt in tegenstelling bij de Balinezen het kastensysteem praktisch geen rol en zijn de huwelijksvoorschriften vrijer. 

 

Een van de vele rituelen waar Balinezen dagelijks veel tijd aan besteden is het offeren. Offers in alle denkbare vormen, kleuren en substanties voor de goden, voorouders en demonen die de Balinese wereld rijk is. Deze offers zijn in de eerste plaats bedoeld als gift, om de dankbaarheid uit te drukken aan welwillende geesten en om kwaadaardige demonen te paaien, opdat zij de harmonie van het leven niet verstoren.

Lovina 

Lovina ligt in het noorden van Bali. Eigenlijk is het geen plaatsje maar een gebied dat uit een reeks van kleine dorpjes bestaat. Pemaron, Anturan, Tukad, Mungga, Kalibukbuk, Kaliasem en Temukus. Lovina biedt goede toeristenvoorzieningen zonder de hectische drukte van het Zuiden van Bali.

 

Er zijn veel hotels en restaurantjes maar het blijft een Balinees plaatsje. Je gaat er naar toe om op een terrasje iets te eten of drinken en wat souvenirwinkeltjes te bezoeken. Lovina is een relaxed plaatsje met grote bloeiende schaduwrijke bomen. Op zee dobberen wat boten in de baai, een visser beproeft zijn geluk en in de verte zie je de bergen van Java. Lovina is ook voor velen de startplaats in de vroege ochtenduren voor een trip op zee naar de dolfijnen. 
Lovina is van de vroege morgen tot in de kleine uurtjes een bezoek waard.

Seririt

Ten Westen van Lovina op 15 km afstand ligt het marktplaatsje Seririt. De geur van kruiden, vis en offerbloemen zijn onmiskenbaar. Het is een drukte van belang met bijbehorend getoeter en geroep. De markt is in het hart van het plaatsje. Beste bezoektijd is voor 11.00 uur ‘s morgens. Souvenirs zoals wij die kennen tref je hier niet aan, maar wel zijn er ontdekkingen te doen wat als souvenir kan dienen.
Denk bijvoorbeeld aan offermandjes, kinderspeelgoed van blik, religieuze zaken en kleding.
Cafe's of een terras zijn er niet veel. Ga om de sfeer te proeven van het echte Bali. Zeker de moeite waard.

Singaraja

Singaraja ligt 10 km oostelijk van Lovina. De tweede stad van Bali. Singaraja vormde tijdens de Nederlandse koloniale periode tot 1958 het bestuurlijk centrum van Bali en de Kleine Soenda-eilanden. Ook was het de traditionele aankomsthaven voor veel bezoekers van het eiland. In 1924 begon de KPM een wekelijkse dienst met een stoomschip via deze havenstad naar het toenmalige Batavia nu Jakarta, Soerabaja en Makassar, waardoor het toerisme mede op gang kwam.

Brede lanen met bomen, grote standbeelden, een leuke markt en een vriendelijke sfeer kenmerken nu deze universiteitsstad. Er is een pier met restaurantjes waar je verse vis kunt eten. Er is een museum en er zijn oud koloniale overblijfselen te vinden. De grootste en belangrijkste tempel van Noord-Bali, de Pura Jagat Natha, staat in het centrum van Singaraja. In de stad staat ook het voormalige koningspaleis (Puri), waar nog altijd een van de vier vrouwen van de laatste radja woont. De bibliotheek Gedong Kirtya bevindt zich iets ten zuiden van het stadscentrum en vormt de enige bibliotheek ter wereld waar zich palmbladhandschriften (oude en heilige teksten in oud-Balinees op bladeren van de lontarpalm; Borassus flabellifer) bevinden. In de bibliotheek bevinden zich ook vele Nederlandstalige boeken over het toenmalige Indië.

Meer op Bali

In de buurt van Villa Bali Paradijs zijn veel interessante en prachtige bezienswaardigheden. Onze chauffeur brengt u er graag naar toe (tegen vergoeding). Hij is behalve de beste chauffeur van Bali ook een geweldige gids. Hij heeft overal een goed verhaal bij, weet veel van ‘zijn’ eiland en kent heel Bali op zijn duimpje.

 

Enkele suggesties:

- Dolfijnen spotten.

- Git Git watervallen of een andere, iets minder toeristische waterval.

- De koudwater bronnen van Air Sanir.

- De warmwaterbronnen Air Panas, waar je omringd door tropische planten een lekker warm bad kunt nemen.
- Bezoek het enige Boeddistische klooster van Bali: Brahma Vihara Arama.

- Een dagje snorkelen Menjangan.
- Aanrader: Maak een trekking of mountainbike tour met Putu - bali-outback.com

- Ubud, het culturele centrum van het eiland. Ideaal om te shoppen.
- Ga met onze chauffeur een dag op pad. Hij laat graag het prachtige eiland zien. Laat je verrassen.

 

Handige links


-  U kunt het vakantie visum op het vliegveld van Denpasar kopen. De prijs is 25 US dollar.
Voor een verblijf langer dan 30 dagen heeft u een visum nodig die u moet aanvragen bij de ambassade in den Haag


- Visum.nl 

- Informatieve site over inentingen e.d. - lcr.nl of informeer bij uw huisarts of de GGD 

- Het weer in Bali - Klimaatinfo.nl of weeronline

- Valuta rekenmachine (van Indonesische Ruphia (IDR) naar euros (EUR) en visa versa)
 -  Valuta.nl

- Overzicht van schoolvakanties (Nederland)
- Schoolvakanties.nl
- Overzicht van schoolvakanties (België)
- Euroreizen.be
 

Veel informatie over Bali kun je vinden op:

- Landenkompas.nl 
- Bali startpagina 

Restauranttips Lovina:
- Spice Beach Club
- Tripadvisor

Inloggen Powered by ESVUB